FORGOT YOUR DETAILS?

3 dagenDe Agrarische AchterhoekNederlandReisleiding: Lies Klem

Zodra je de rivier de IJssel over bent en zo’n Achterhoeks landweggetje volgt merk je het direct. De weg is niet recht. Langs grote bomen, door bossen, uitzicht op akkers om boerderijen heen. Al rijdend verdwijnen de boerderijen achter houtwallen en boomgroepen. Dat is waarom het landschap van de Achterhoek wel een coulisselandschap wordt genoemd.

Het waren de boeren en vooral de knechten die het land bouwden. Duizenden karren vol mest uit de potstallen werden gemengd met de ooit schrale zandgronden. Zo ontstonden de vruchtbare kampen, de essen en de enken, die op hun beurt weer de namen gaven aan de boerderijen en de bewoners. Kijk maar naar de straatnamen. Hogenkamp, Kemper en Kamphuis zijn bekende Achterhoekse familienamen. En hoeveel boerderijen heten wel niet Enkzicht, Koerkamp of Eshuis?  Als je hier het boerenerf op komt klopt je niet op de voordeur. Nee, je loopt achterom en roept luidkeels ‘Volk’. Gaat u mee met deze boeiende en gezellige reis samen met collega agrariërs?  

Het reisprogramma

Via de opstapplaatsen van deze agrarische studiereis gaan we naar Zelhem. Museum Smedekinck is gevestigd in een eeuwenoude, gerestaureerde boerderij met diverse stijlkamers en bijgebouwen. In de ingerichte vertrekken kunt u de sfeer van vroeger proeven en ziet u hoe onze voorouders op het Achterhoekse platteland leefden en werkten. Op het erf is er het kleine Ludgerkerkje, een bongerd en de kruidentuin ’t Zunnehöfken. Tussen Zelhem en Hengelo Gld bezoeken we de boerderij van Bronckhorster Beef.  Er wordt kleinschalig en duurzaam gefokt met de Black Aberdeen Angus en de Japanse Wagyu runderen, twee bijzondere vleesrassen, opgegroeid op onze rijke Hollandse bodem. In de boerderijwinkel ziet u het diverse aanbod van vlees en andere lokale producten. Aan het einde van de middag gaan we naar Hotel Hof van Gelre in Lochem waar we twee nachten verblijven.

Na het ontbijt nemen we eerst een kijkje bij de silo van OOCON (Op- & Overslag coöperatie Oost Nederland) in Lochem. De zijwand van de Silo is onderdeel van de StreetArt Achterhoek route. De agrarische muurschildering op de silo is maar liefst 1.300 vierkante meter groot.  In Halle-Heide ligt het landbouwbedrijf van Bert Slöetjes. Met een oppervlakte van ruim 450 hectare is het één van de grootste akkerbouw bedrijven van de Achterhoek. Er worden onder meer aardappelen, uien, suikerbieten en sperziebonen verbouwd. Na de koffie is het leuk om te horen en zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

 

’s Middags gaan we naar het Agro-innovatiecentrum De Marke, onderdeel van de WUR, de Wageningen University & Research waar we geïnformeerd worden over hun werkwijze.  Ze zijn onderdeel van het project Koeien & Kansen. Het bedrijf produceert ±700.000 kg melk met behulp van 80 melkkoeien op het terrein. Het doel van het melkveeproefbedrijf is een onderzoek naar een schone en rendabele melkveehouderij met als doel de belasting van het milieu tot een minimum te beperken. 

De Achterhoek staat bekend om de vele buitenplaatsen en kastelen. Na het ontbijt gaan de koffers in de bus en op naar landgoed kasteel Hackfort, eigendom van natuurmonumenten. Hackfort begon als eenvoudig 'huis' langs de Baakse Beek. In de loop der tijd groeide het uit tot een compleet landgoed met kasteel, groentetuin, watermolen, boerderijen, boomgaarden, graanakkers, weilanden en bosjes. Een heerlijke plek om rond te kijken. Hackfort biedt afwisseling op zijn Achterhoeks. Na de warme lunch zal Henry Mentink van Agro-consultancy ons vertellen over Achterhoekse projecten en landbouwvisie. We sluiten de reis af met cabaretière, zangeres en presentatrice Irene van der Aart . Met haar voorstelling slaat ze een brug tussen boeren en burgers op luchtige wijze. In de loop van de middag verlaten we de Achterhoek en keert u huiswaarts. 

Inbegrepen
• Reis per Comfort Class touringcar
• 2 persoonskamer met douche en toilet
• Volpension
• Warme afscheidslunch op de laatste dag
• Alle excursies zoals in het programma beschreven
• Inclusief entreegelden
• Eigen reisleiding van Agro Reizen

Prijzen & Vertrekdatum

Vertrekdatum: Maandag 22 juli 2024 

 590,-

Bovengenoemde prijzen zijn prijzen per persoon exclusief reserveringskosten en calamiteitenfonds en eventuele kortingen.

Tijdens deze reis verblijft u in ****Hotel Hof van Gelre in Lochem, vlakbij het gezellige centrum van Lochem. De kamers beschikken over douche of bad, toilet, TV en koffiemachine. Het hotel beschikt over een restaurant, sfeervolle lounge, bar en diverse buitenterrassen. In het hotel is een binnenzwembad aanwezig, geopend tot 21.00 uur (gratis gebruik).

Niet inbegrepen
• 1 Persoonskamer
Uitgaven van persoonlijke aard
• Reis- en annuleringsverzekering
• ANVR boekingskosten € 25 per factuur
• Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur
• SGR Consumentenbijdrage € 5 per persoon

Extra te reserveren
• 1 persoonskamer  € 50,-

Opstapplaatsen
• Alblasserdam
• Zwolle
• Apeldoorn
• Lochem, u reist op eigen gelegenheid.

Mocht u met eigen auto naar Lochem komen (gratis parkeren bij het hotel), kunt u er ook voor kiezen een extra overnachting vooraf of aan het einde van de reis te reserveren. Prijs op aanvraag.
• De definitieve opstaptijden- en plaatsen ontvangt u bij de reisbescheiden. Opstapplaats is onder voorbehoud van voldoende deelnemers.

Minimum deelname

Voor deze vakantie geldt een minimum aantal deelnemers van 25 personen. Uiterlijke annuleringstermijn: 22 dagen voor vertrek.

TOP