
Cyprus
8 dagen
Zonovergoten eiland in de Middellandse Zee
Het eiland Cyprus is de perfecte voorjaars bestemming voor een leuke mix van zon, cultuur, natuur en bijzondere agrarische aspecten. In het vroege voorjaar is de natuur hier op z’n mooist. De reis brengt ons naar het Griekse deel met uitstapjes naar het Turkse deel van het eiland. Het eiland ligt in het oosten van de Middellandse Zee en is een populaire strandbestemming. Maar behalve strand is er meer, veel meer. Na het toerisme is de landbouw belangrijk voor de economie van het eiland zowel in het Griekse deel als in het Turkse deel. De belangrijkste landbouwproducten zijn aardappelen, granen, groenten, druiven en olijven. Veeteelt wordt steeds belangrijker, met name koeien en schapen. We zien verstilde dopjes, weelderige begroeide bergen en culturele bezienswaardigheden. Het eiland heeft vele heersers gehad, zoals de Grieken, de Perzen en de Romeinen en het eiland wordt genoemd in de Trojaanse oorlog. Dit alles maakt het tot een eiland met vele interessante invloeden uit de geschiedenis. Cyprus, het eiland van het Aphrodite, de godin van de liefde.
Het reisprogramma
Zondag
Heenreis
Vertrek vanaf Amsterdam naar Cyprus. Na aankomst in Larnaca maken we een stop bij het grote zoutmeer aan de kust met flamingo’s en meer dan 85 verschillende soorten watervogels. In Limassol verblijven we zeven nachten in een hotel aan het strand.
Maandag
Aphrodite, onderzoekscentrum Achelia en Paphos
We gaan op pad om eerst bij Petra tou Romiou de rots in zee te zien waar de godin Aphrodite uit zee zou zijn opgerezen. In Achelia is een onderzoekscentrum waar we alles horen over het genetisch verbeteren van granen, citrus en druiven. Ook bezoeken we het huis van Dionysos, god van de wijnbouw en fruitteelt. We zien hier de vrijwel ongeschonden mozaïeken met mooie taferelen waarin verschillende goden een rol spelen. Tot slot van deze dag enige vrije tijd in de gezellige badplaats Paphos.
Dinsdag
Melkveebedrijf en Nicosia
Op weg naar de hoofdstad Nicosia brengen we een bezoek aan een melkveebedrijf waar driemaal per dag gemolken wordt. Nicosia is een verdeelde stad, het zuidelijke deel is Grieks en het noordelijke deel Turks. De grens ‘de groene lijn’ loopt dwars door de stad. In het Griekse deel bezoeken we het Archeologische museum en het gerestaureerde oude deel van de oude stad, Laiki Yitonia. Via Ledra street lopen we over de grens en bezoeken de voormalige Sophia kathedraal, de Selimiye moskee en wandelen door de sfeervolle straatjes in de oude wijk rondom de moskee.
Woensdag
De bergen in, Fruit en Omodos
Het mooie binnenland wacht op ons. Eerst gaan we naar een moderne fruitfabriek met uitleg van fruitverwerking tot sappen. Kakopetria is een prachtig oud dorpje op 600 meter hoogte in het Troödos gebergte. Door het milde klimaat worden hier veel druiven verbouwd voor de wijnproductie. In Omodos proeven we de traditionele Commandaria zoete wijn.
Donderdag
Aardappelen en Famagusta
Als eerste vandaag een bezoek aan een boerderij met uitleg over de aardappelteelt. De bodem in dit deel van Cyprus van rode klei is ideaal voor de teelt. We zien het hele proces van de teelt, verpakking en verzending van de aardappelen. Bij een fabrikant van diervoeders krijgen we een presentatie over het bedrijf. Dan steken we de grens, ‘de groene lijn’ over naar het Turkse gedeelte van Cyprus en bezoek aan de middeleeuwse stad Famagusta. In het centrum ligt de Sint Nicolaas Kathedraal, gebouwd in gotische stijl in de 14e eeuw. De Turkse Ottomanen besloten in 1571 dat het als een moskee gebruikt zou gaan worden en het kreeg de naam de Lala Mustafa Pasa Moskee.
Vrijdag
Biologische eieren, veeteelt en Halloumi kaas
Kennismaking met een biologische boer met vrije uitloop van kippen. Vervolgens gaan we naar een staatsonderzoekscentrum dat onderzoek doet naar voeding, management en fokkerij van schapen, geiten en melkvee. Op de terugweg naar het hotel stoppen we in een traditioneel dorpje waar we de lokaal gemaakte Halloumi kaas proeven met daarbij eigengemaakt brood en koffie of thee.
Zaterdag
Traditioneel Amargeti en Kourion
In het dorpje Amargeti laten de bewoners ons de eigengemaakte producten zien zoals olijfolie, johannesbrood (Carob), bier en wijn. In de keuken kunt u helpen met de voorbereidingen van uw lunch, zoals brood bakken. Johannesbroodsiroop wordt als zoetstof gebruikt als vervanging voor honing of suiker in gerechten en wordt hier veel gebruikt. De dag sluiten we af met een bezoek aan opgravingen van het Romeinse Kourion. Het theater heeft een uitzicht richting zee en indrukwekkende mozaïeken in verschillende villa’s. Een mooie plek om uw verblijf op Cyprus af te sluiten met uitzicht over de Middellandse Zee.
Zondag
Terugreis
Vertrek naar de luchthaven van Larnaca en nemen afscheid van het mooie Cyprus.
- Vliegticket Amsterdam – Larnaca v.v.
- Transfer luchthaven – hotel v.v.
- Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen
- Reis per touringcar ter plaatse
- 2 persoonskamer met bad of douche en toilet
- Volpension m.u.v. lunches op dag 1 en 8
- Alle excursies zoals in het programma beschreven
- Inclusief entreegelden
- Plaatselijke gids
- Fooi voor de buschauffeur en plaatselijke gids
- Eigen reisleiding van Agro Reizen
Vertrekdatum: zondag 15 maart 2026
€ 1995,-
Het kan voorkomen dat door logistieke omstandigheden ter plaatse de programma onderdelen in een andere volgorde uitgevoerd zullen worden of vervangen worden voor een alternatief.
Uw hotel
U verblijft zeven nachten in het 4* Poseidonia Beach Hotel in Limassol (of geljikwaardig), met een zwembad en gelegen direct aan het strand. De kamers beschikken over bad of douche en toilet, balkon, minibar, koffie/thee faciliteiten en zijn bereikbaar per lift.
- Uitgaven van persoonlijke aard
- Reis- en annuleringsverzekering
- Reserveringskosten € 25,- per boeking
- Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
- Publieksbijdrage SGR € 5,- p.p.
1 persoonskamer € 230,-
Minimum deelname
Voor deze vakantie geldt een minimum aantal deelnemers van 18 personen. Uiterlijke annuleringstermijn: 28 dagen voor vertrek.
- Vlucht met Transavia incl. 20 kg bagage p.p.
- Geldig paspoort of ID kaart