
Italië – Sicilië
8 dagen
Agrarische en toeristische hoogtepunten
Op nog geen drie uur vliegen ten zuiden van Nederland ligt het zonnige Sicilië. Het voorjaar begint hier veel eerder dan in Nederland, waardoor maart een ideale periode is om dit Italiaanse eiland te bezoeken. Door de strategische ligging van het eiland in de Middellandse zee is het in de oudheid door vele volkeren veroverd die allemaal een stempel op de cultuur hebben gelegd zoals de Feniciërs, de Grieken en de Arabieren. Deze laatsten brachten de kennis van verbouw van onder meer sinaasappels, citroenen en pistache naar het eiland en introduceerden ondergrondse irrigatiekanalen. Op het huidige Sicilië lijkt de keuken op de Italiaanse maar met duidelijke invloeden van Griekse, Franse en Arabische keukens dus dat wordt heerlijk smullen van bijzondere gerechten tijdens deze reis. Sicilië biedt een perfecte mix van cultuur, natuur, stranden en boeiende agrarische excursies.
Het reisprogramma
Zondag
Heen reis
Vertrek vanaf Amsterdam naar Catania op Sicilië. Na aankomst transfer naar ons hotel in de nabijgelegen badplaats Acireale.
Maandag
Taormina, het Griekse theater en wijnproeverij aan de voet van de Etna
We bezoeken de sfeervolle stad Taormina, hoog gelegen op een plateau met een weids uitzicht over de Middellandse zee. Het stadje heeft een typisch Siciliaanse sfeer. We wandelen door de sfeervolle straatjes en vanaf de hoofdstraat Corso Umberto zijn er allemaal leuke zijstraatjes met trappen om door heen te dwalen. Gezeten op de stenen tribune van Griekse theater waant u zich in de 3e eeuw v.Chr. In het theater was er ooit plek voor zo’n 10.000 toeschouwers en heeft een prachtig uitzicht op de Etna. Aan de voet van de Etna gaan we lunchen bij een lokale wijnboerderij en proeven de heerlijke wijnen en olijfolie.
Dinsdag
Melkveebedrijf en Ragusa Ibla
Na het ontbijt gaan we naar Latterie Riunite, een grote zuivelcoöperatie, waar de melk uit de wijde omgeving aangeleverd wordt. Dagelijks wordt hier zo’n 60.000 liter melk verwerkt. Vervolgens naar een boerderij met Fries- Hollandse koeien waarvan de melk naar de coöperatie gaat. In de middag bezoeken we het wat hoger gelegen Ragusa Ibla met barokke kerken, kronkelende straatjes en gezellige pleintjes.
Woensdag
Graan, rijst, vee en Syracuse
We bezoeken een gemengde boerderij met rijst, graan en rundvee. Na een rondleiding over het bedrijf en de akkers proeven we verschillende producten gemaakt van rijst en graan van het bedrijf. De middag brengen we door in Syracuse. Deze aan zee gelegen stad was oorspronkelijk een Griekse kolonie en het begin van de Griekse overheersing op het eiland. Daarna was het onder de Romeinen de hoofdstad van Sicilië. Vele woelige eeuwen later stierf in 1676 de Nederlandse zeeman en admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter in de baai van Syracuse na verwondingen bij de Slag bij Agosta. Na een wandeling door de stad met verkennen we het historische oude centrum Ortiga, met het grote plein, de kathedraal, het standbeeld van Archimedes en de fontein van Arethusa.
Donderdag
Traditionele Siciliaanse boerderij en naar Agrigento
De koffers gaan in de bus en we bezoeken een traditionele boerderij met zes hectare grond. Op deze Citrus plantage worden behalve Citrusvruchten onder meer ook olijven en amandelen verbouwd. We zitten lekker in de schaduw onder de bomen en genieten van een typisch Siciliaanse lunch. ’s Middags gaan we naar Agrigento, gelegen aan de zuidkust van Sicilië. Hier verblijven we twee nachten.
Vrijdag
Fruit, groenten en wandeling door de Vallei der Tempels
Vanmorgen een bezoek aan het familiebedrijf Azienda Agricola, waar met veel zorg hoogwaardige groenten en fruit worden geteeld zoals artisjok, zucchini, pepers en meloenen. Daarna een bijzondere wandeling door de Vallei der Tempels. Hier zien we de opmerkelijkste ruïnes van de Grieken en Byzantijnen uit de Oudheid. Het grote terrein is gelegen op een heuvel met uitzicht op zee. De best bewaarde tempel hier is de Tempio della Concordia.
Zaterdag
Melkvee, kaas en naar Catania
We verlaten Agrigento en gaan het binnenland in. Bij Enna bezoeken we een schapen- en geitenboerderij met eigen kaasmakerij. Hier proeft u de Piacentinu Ennese DOP kaas, gemaakt van rauwe schapenmelk. De toevoeging van Saffraan en zwarte peper maakt deze kaas zo bijzonder. Na de lunch op de boerderij gaan we naar Catania voor een kort bezoek aan de stad. Aansluitend naar ons hotel voor de laatste overnachting.
Zondag
Terugreis
Afscheid van Sicilië. Vanaf de luchthaven van Catania vertrekken we voor de terugreis naar Nederland.
- Vliegticket Amsterdam – Catania v.v.
- Transfer luchthaven – hotel v.v.
- Luchthavenbelastingen en brandstoftoeslagen
- Reis per touringcar ter plaatse
- 2 persoonskamer met douche en toilet
- Volpension m.u.v. lunches op dag 1 en 8
- Alle excursies zoals in het programma beschreven
- Inclusief entreegelden
- Plaatselijke gids
- Fooi voor de buschauffeur en plaatselijke gids
- Eigen reisleiding van Agro Reizen
Vertrekdatum: zondag 15 maart 2026
€ 2249,-
Uw hotels
Tijdens deze reis verblijft u in goede **** hotels. De kamers beschikken over een douche en toilet en zijn bereikbaar per lift. In de hotels is Wifi, bar, restaurant en een lounge aanwezig. Het hotel in Acireale beschikt over een zwembad.
- Uitgaven van persoonlijke aard
- Reis- en annuleringsverzekering
- Reserveringskosten € 25,- per boeking
- Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
- Publieksbijdrage SGR € 5,- p.p.
1 persoonskamer € 325,-
Minimum deelname
Voor deze vakantie geldt een minimum aantal deelnemers van 18 personen. Uiterlijke annuleringstermijn: 28 dagen voor vertrek.
- U vliegt met Transavia incl. 20 kg bagage p.p.
- Geldig paspoort of ID kaart