De eilanden Jersey, Guernsey, Alderney, Herm en Sark worden ook wel de Kanaaleilanden genoemd. De eilanden zijn geen onderdeel van het Verenigd Koninkrijk maar Brits kroonbezit. U betaalt wel in Britse ponden, het verkeer rijdt links, de afstanden worden gemeten in mijlen en men spreekt er Engels. In maart begint hier al het voorjaar, te danken aan de beschutte ligging voor de kust van het Franse Normandië. De eilanden hebben milde winters, warme zomers en veel zonneschijn. Hier wordt de Jersey Royal aardappel verbouwd, uniek in zijn soort en erkend door de EU als een authentiek soort aardappel. Tijdens deze reis besteden we natuurlijk ook aandacht aan de Jersey- en Guernsey koeien in alle facetten. De naar onze maatstaven kleine koeien zijn van romig wit tot donkerbruin. Ze geven een uitstekende kwaliteit melk met een hoog vetgehalte, geholpen door de combinatie van vers gras en de zeelucht. De eilanden hebben een mooi glooiend landschap, prachtige stranden en pittoreske dorpjes. We maken kennis met lokale producten zoals wijn, cider, mosselen, oesters, biscuits en kaas. Behalve de agrarische bezoeken worden de mooiste plekken van de eilanden bezocht.
Het reisprogramma
Vertrek naar Jersey
We vertrekken bijtijds vanaf Schiphol met een overstap in Londen naar Jersey. Bij aankomst worden we opgewacht voor een transfer naar ons hotel in de hoofdstad van Jersey, Saint Helier. We verblijven drie nachten op Jersey.
Op verkenning
Vanmorgen wacht ons als eerste een bezoek aan de Jersey Zoo en Farm. De Durrell familie heeft een passie om bedreigde diersoorten van over de hele wereld hier samen te brengen ter bescherming van uitsterven zoals de Black Lion Tamarin, een unieke apensoort uit Brazilië. De organische boerderij van de Durrell familie produceert het voedsel voor de dieren met wel 60 verschillende soorten groenten en fruit. U kunt heerlijk ronddwalen over het terrein en de dieren bewonderen. Vervolgens gaan we naar een wijngaard met een Wodka en Gin distilleerderij waar we een rondleiding krijgen. Tot slot brengen we een bezoek aan een boerderij waar de Jersey Royal aardappelen verbouwd worden. Er worden ook diverse andere soorten groenten verbouwd.
Jersey War Tunnels, Oester en mosselen, Mont Orgueil
Via het pittoreske Les Quennevais gaan we naar de Jersey War Tunnels. We horen het verhaal hoe de inwoners zich staande hielden tijdens de Duitse bezetting tijdens WOII. Minder bekend, maar op Jersey zijn grote Oester en Mossel kweekvelden. We krijgen speciale schoenen aan om te wandelen door de velden en uitleg te krijgen. Nog een sportieve activiteit vandaag. We klimmen 200 treden naar de top van kasteel Mont Orgueil oftewel Gorey Castle. Het kasteel vertelt het verhaal van de Normandische verovering, de Franse invasie en de lange verbintenis met de Engelse kroon. Boven heeft u een schitterend uitzicht over de oostkust van Jersey.
Jersey koeien en naar Guernsey
We gaan naar een familiebedrijf waar circa 270 Jersey melkkoeien zijn. Ook worden koeien gehouden voor het vlees. De boerderij is sinds 1920 in handen van dezelfde familie en vol trots laten ze ons kennismaken met alle facetten van het boerenleven op deze plek. De Royal Jersey Agricultural & Horticultural Society zal uitleg geven over het geheel van agrarische activiteiten op het eiland. Er zijn rond de 6.000 Jersey koeien op het eiland waarvan 4.000 melkkoeien. ’s Middags gaan we met een twee uur durende ferry naar Guernsey. Uw bagage neemt u zelf mee aan boord. Bij aankomst in Saint Peter Port worden we opgewacht en naar het hotel gebracht waar we drie nachten verblijven.
Guernsey koeien, geiten en cider
Guernsey heeft een eigen soort koeien, oorspronkelijk gekruist met Franse koeien. Sinds 1789 mogen er geen koeien meer naar Guernsey geïmporteerd worden waardoor het nu een eigen ras is. We bezoeken een familiebedrijf met circa 130 melkkoeien. ’s Middags nemen we een kijkje bij een geitenhouderij waar de Golden Guernsey geit gefokt wordt. Tot slot wandelen we door een boomgaarde waar van de appels cider en likeuren worden gemaakt die we natuurlijk gaan proeven. Onderweg maken we een stop bij The Little Chapel, een klein kapelletje opgebouwd uit schelpen en porselein scherven. De beroemde porseleinfabriek Wedgwood schonk duizenden scherven voor de bouw.
Vrije dag
Een dag om zelf op pad te gaan. Saint Peter Port is een gezellig stadje met gezellige straten en vele winkeltjes. De sfeer in het stadje is een grappige mengeling van Engels en Frans. In de haven is er volop bedrijvigheid. Het openbaar vervoer is uitstekend op het eiland. U kunt ervoor kiezen een wandeling langs de mooie kustlijn en kliffen te maken en dan met openbaar vervoer terug te gaan naar Saint Peter Port. Om u alle vrijheid te geven is de lunch vandaag niet inbegrepen. De Agro reisleiding zal u een aantal tips geven voor deze dag.
Optioneel: Dagexcursie naar Sark (niet inbegrepen, kosten voor de overtocht circa € 41,00 per persoon)
Een excursie op het eiland Sark is maar voor maximaal 15 personen mogelijk in verband met het vervoer na aankomst. Daarom kunnen wij het niet aanbieden voor de hele groep. Ter plekke zal de Agro reisleiding u adviseren over deze excursie. Vanaf de haven neemt u dan de ferry voor de een uur durende overtocht. Sark is drie bij een halve mijl groot en verkeersvrij. Bij aankomst kunt u lopen of met een ‘trolleybus’ (trekker met trailer), geschikt voor maximaal 15 personen, de heuvel op. Dan kunt u er voor kiezen een twee uur durende koetstocht over het eiland te maken. Op Sark heeft u vrije tijd zodat u deze dag naar eigen inzicht kunt doorbrengen. Aan het einde van de middag keert u met de ferry terug naar Guernsey.
Huiswaarts
We zeggen de Kanaaleilanden ‘Goodbye’. Met een overstap in Londen bereiken we aan het einde van de middag Schiphol en nemen we afscheid van elkaar.