FORGOT YOUR DETAILS?

8 dagen rondreis in het ongerepteNoord-MacedoniëReisleiding: Johan van den Berg

In het hart van de Balkan ligt Noord Macedonië, een verborgen parel in Zuidoost Europa en vol historie en religieuze bezienswaardigheden. De naam Macedonië zou komen van de eerste koning van dit gebied, Makedon. Noord Macedonië heeft rijke historische en culturele erfenis, die ook nu nog een stempel op het land drukken. Het is een land met een geheel eigen traditie en een bijzonder natuurschoon.  Een bergachtig landschap zorgt voor schitterende vergezichten. Van de meer dan 50 grote en kleine meren is het kraakheldere meer van Ohrid het grootste en bekendste. Tijdens deze Agro reis wordt het programma in rustig tempo uitgevoerd, met meestal twee overnachtingen per keer. U moet  geen grootschalige agrarische bezoeken verwachten maar bezoeken aan juist kleinschalige bedrijven die lokale producten verbouwen, zoals tabak, wijn, rijst, groente en fruit. Gaat u mee naar ongerept Noord Macedonië?

Het reisprogramma

Vertrek vanaf Amsterdam naar Ohrid. Na aankomst transfer naar uw hotel waar u met een welkomstdrankje ontvangen  wordt. Afhankelijk van de aankomsttijd kunt u ’s middags al kennismaken met het historisch centrum van Ohrid. We verblijven twee nachten in Ohrid

Het oude centrum van Ohrid is door Unesco als Werelderfgoed erkend vanwege de karakteristieke architectuur met Byzantijnse kerken en fresco’s. Vervolgens maken we een boottocht over het meer van Ohrid naar het beroemde klooster  Sveti Naum, gelegen net voor de grens met Albanië. Ook gaan we naar de bronnen van de rivier de Zwarte Drim.

We laten Ohrid achter ons en rijden naar de wijnstreek van Demir Kapija. Onderweg bezoeken we eerst een tabakplantage waar u uitleg krijgt over de productie van tabak in deze streek. Het klooster  van Treskavec ligt verscholen tussen opvallende granietblokken. Deze bijzondere en afgelegen plek heeft een onmiskenbaar mythische sfeer. Aangekomen in Demir Kapija gaan we naar de wijnproducent Popova Kula waar we ook het avondeten gebruiken. Tijdens het diner proeft u vier verschillende wijnen. Verblijf twee nachten.

De wijnproducent Tikves is de grootste producent van wijn in het land en heeft een jarenlange traditie van uitstekende wijnen. Na de rondleiding  en wandeling door de wijngaarden geniet u hier van de lunch. Een glas wijn zal zeker niet ontbreken tijdens de maaltijd. Vervolgens gaan we naar de vroegchristelijke opgravingen van Stobi. Deze opgravingen liggen op de route van de rivier Vardar naar de Egeïsche zee. Door zijn ligging was het van strategisch belang als centrum voor de handel. Tijdens diverse opgravingen zijn er veel bronzen beelden uit de klassieke periode gevonden.

Vandaag rijden we door een lieflijk landschap oostwaarts. Dit gebied grenst aan Bulgarije en Griekenland en is relatief onbekend. Het is een rustgevende natuur met onder meer  wijngaarden en tabaksplantages. In Valandova zien we door het Mediterrane klimaat volop vijgen en granaatappels aan de bomen en velden waar diverse groenten worden verbouwd. Bij Strumica gaan we naar twee bijzondere kloosters, de vrouwenkloosters Veljusa en Vodotsja uit de 11e eeuw. We bezoeken de kloosters en krijgen uitgebreid uitleg over de roemrijke historie. In het dorpshuis van Gabrovo wacht ons een smakelijke lunch. ’s Middags bezoeken we  Mabi Trade, een moderne particuliere onderneming. Hier worden groenten en fruit op diverse manieren verwerkt voor de export en binnenlands gebruik. De overnachting is in Berovo.

De rijsttraditie rondom Kochani, welke nog stamt uit de tijd van het Ottomaanse rijk, komt door het gunstige klimaat in deze omgeving. We bezoeken een lokale rijstproducent en krijgen uitleg over de oorsprong van het verbouwen van rijst juist op deze plek. In de loop van de middag bereiken we de hoofdstad van Macedonië, Skopje. Dwars door de stad vloeit de rivier de Vardar welke in de Egeïsche zee uitkomt. De stad heeft een roerig verleden met bezettingen door Byzantijnen, Romeinen, Ottomanen en Bulgaren. Door de aanleg van de spoorlijn van Belgrado, via Skopje,  naar Thessaloniki in Griekenland, herleefde de stad.  We maken een korte rondrit door de stad langs diverse bezienswaardigheden en bezoeken het oude treinstation. Agnes Gonxha Bojaxhi, beter bekend als Moeder Theresa, is in Skopje geboren en heeft een speciaal plekje in de harten van de Macedoniërs. We genieten van een diner in een lokaal restaurant en overnachten  in Skopje.

De plateaus  van het Nationale park zijn omringd door de bergruggen rondom de Sali Mar. Herders trekken hier al eeuwenlang met hun schapen de bergen in om de zomers hitte in de valleien te ontvluchten. Na een bezoek aan een plaatselijke herder met zijn schapen nuttigen we een lunchpakket te midden van deze schitterende omgeving. We maken hier ook een wandeling.  Dan terug naar de bus en vertrekken we naar Ohrid voor de laatste overnachting. De reis wordt afgesloten met een feestelijk diner en folkloremuziek.

Terug naar Nederland. Transfer naar de luchthaven en keert u huiswaarts.

Inbegrepen

Vliegticket Amsterdam – Ohrid v.v.
Transfer luchthaven – hotel v.v.
Luchthavenbelastingen- en brandstoftoeslag
Vervoer per touringcar tijdens de gehele hele reis
• 2 Persoonskamer met bad of douche en toilet

Volpension m.u.v. dag 1 en 8
Alle excursies zoals in het programma beschreven
Inclusief entreegelden
Plaatselijke gids
Fooi voor de buschauffeur en plaatselijke gids
Eigen reisleiding van Agro Reizen

Prijzen & Vertrekdatum

Vertrekdatum : zaterdag 25 mei 2024 -
Deze reisdatum heeft vertrekgarantie

 

Vertrekdatum : zaterdag 7 september 2024

1845,-

Bovengenoemde prijzen zijn prijzen per persoon exclusief reserveringskosten en calamiteitenfonds en eventuele kortingen. 

Tijdens deze reis verblijft u in ¾ sterren hotels. De kamers beschikken over bad of douche en toilet en zijn meestal bereikbaar per lift. In de hotels, waar u met een prima verzorging verwend wordt, zijn Wifi, restaurant en bar aanwezig.

Niet inbegrepen

• 1 Persoonskamer
Lunch dag 1 en 8
Uitgaven van persoonlijke aard
• Reis- en annuleringsverzekering
• ANVR boekingskosten €25 per factuur
Bijdrage Calamiteitenfonds €2,50 per factuur
• SGR
Consumentenbijdrage €5  per persoon

Extra te reserveren

1 persoonskamer               €  275

Bijzonderheden

 Geldig paspoort welke bij vertrek uit het land nog 6 maanden geldig moet zijn
• Inentingen nodig, voor meer actuele reisinformatie ga dan naar:
   - https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/
   - https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/
• Wijzigingen voorbehouden

Minimum deelname

Voor deze vakantie geldt een minimum aantal deelnemers van 18 personen. Uiterlijke annuleringstermijn : 28 dagen voor vertrek.

TOP
Agrarisch Toeristische Reizen Wereldwijd   Telefoon: 026 3512087  - E-mailinfo@agroreizen.nl
This is default text for notification bar