FORGOT YOUR DETAILS?

12 dagenSlovenië & Kroatië Reisleiding: Yvonne Kooij

Slovenië en Kroatië zijn nu twee landen, maar waren tot 1991 onderdeel van Joegoslavië. Een grotere tegenstelling tussen de twee landen is niet te bedenken. Slovenië ligt aan de zuidkant van de Alpen en is historisch altijd nauw verbonden geweest met Oostenrijk. Het is een klein land, slechts de helft van Nederland. Het landschap van Slovenië kent vele gezichten, maar kenmerkend zijn de groene heuvels en de bergen van het Karstlandschap. Kroatië omringt Slovenië aan de oost-zuid- en westkant, een beetje in de vorm van een hoefijzer. Ooit overheerst door de Venetianen, Hongaren, Turken, Fransen en Oostenrijkers maakt dat het een leuke smeltpot van culturen is. De kustlijn van het vasteland van Kroatië is maar liefst 1.777 kilometer lang en voor de kust liggen vele eilanden. In Opatija, Lovran en  Mošćenička Draga zijn we op het schiereiland van Istrië met een prachtige kustlijn.

Het reisprogramma

Op reis
Na de opstapplaatsen rijden we, onderbroken door diverse stops, naar de omgeving van Regensburg voor diner en overnachting.

Lipizzaner paarden en Maribor
We vervolgen onze weg en rijden via Passau en Graz in Oostenrijk naar Slovenië. We zitten meteen in de natuur van het Karstgebergte en gaan naar Kmetija Lipican. De witte Lipizzaner paarden komen van oorsprong uit Slovenië en de originele stoeterij bevindt zich hier al sinds 1580. U kunt hier individueel rondlopen en de nobele paarden bewonderen.  In de loop van de middag aankomst in Maribor voor een verblijf van drie nachten.

Maribor
’s Morgens verkennen we het mooie centrum van Maribor. Dan gaan we een stukje het platteland op en bezoeken de boerderij Valentan met eigen wijngaarde. Hier wordt op ecologische wijze wijn, groente uit eigen tuin en andere lokale producten geproduceerd. Na een wandeling door de wijngaarden, genietend van de mooie natuur, gebruiken we hier de lunch. Natuurlijk onder genot van een  heerlijke lokale wijn. In de loop van de middag is er nog voldoende tijd om het centrum van Maribor verder te verkennen.

Ptuj
Ptuj is de oudste stad van Slovenië en ligt aan de rivier de Drava. Hoog boven de stad ligt het schitterende kasteel  vanwaar u een mooi uitzicht over de stad heeft. In het kasteel is het regionale museum gevestigd met een mooie collectie wapens en muziekinstrumenten uit lang vervlogen tijden.  We wandelen langs de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de stadstoren, het Orpheus monument en prachtige middeleeuwse kloosters en gevels.  De stad is omgeven door wijngaarden en in de stad is de oudste wijnkelder van Slovenië. U kunt daar een enorm houten vat zien waar ruim 22.115 liter wijn in kan.  De stad ligt aan de uitloper van de rivier de Drava in het meer van Ptuj. Het meer is ontstaan door een dam in de rivier en waar elektriciteit opwekt wordt . 

Naar Kroatië
Na de grensovergang tussen Slovenië en Kroatië gaan we naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië.  Een plaatselijke gids laat de belangrijkste bezienswaardigheden zien, zoals de Stenen Poort, het Tomislav plein en de St. Marcus met een met mozaïek betegeld dak. Na de rondleiding maken we een ritje met de kortste kabelbaan ter wereld, de Zagreb funicular. Het ritje over de 66 meter lange baan duurt 64 seconden! Bij Karlovac bezoeken we de familieboerderij Poturica. Met grote inzet en passie wordt hier van lavendel  producten gemaakt van uitstekende kwaliteit. We zien de eigen distilleerderij, de lavendel droogplaats en een eigen fabriek. Er worden ook bijen gehouden en van de raad wordt de honing geoogst en verwerkt in producten. In Karlovac bezoeken we het historische centrum, gelegen aan de kruising van drie rivieren, de Korana, de Kupa en de
 Mrežnica  en is daardoor een groene stad met veel parken. Heerlijk slenteren door straatjes met pastelkleurige huizen en over sfeervolle pleintjes En als dat allemaal niet genoeg is kunt u het Aquatica bezoeken, een aquarium waar alleen zoetwatervissen uit deze omgeving te zien zijn. Het beroemde Kroatische biermerk Karlovačko komt hier vandaan, ook al is het tegenwoordig eigendom van Heineken maar smaakt nog steeds uitstekend. We verblijven drie nachten in Ribnik. 

Vrije dag
Een dag om te genieten van de prachtige natuur rondom ons hotel. Hier kunt u heerlijk wandelen door de Lipnik-vallei of het rustig aan doen rondom uw accommodatie. Het is een authentieke verbouwde boerderij, karakteristiek voor deze streek. De kamers zijn in diverse, vlakbij elkaar gelegen, gebouwen ieders in de stijl van een chalet. Er is een buitenzwembad en een wijnkelder. De lunch is vandaag niet inbegrepen. Desgewenst zal de reisleiding een lunch in uw accommodatie voor u reserveren. In de loop van de middag wordt u verwacht in de wijnkelder voor uitleg over de wijnproductie in deze streek en natuurlijk een wijnproeverij.

Plitvice meren
Een mooie rit brengt ons naar het Nationaal park van de Plitvicemeren.  Er zijn 16 meren met een groot hoogteverschil. Daardoor zijn er ruim 90 watervallen ontstaan. Vanaf de hoogste waterval, de Veliki Slap, stort  het water  78 meter naar beneden. U loopt over houten plankiers over het water aan de onderzijde van de watervallen. Het schouwspel van naar beneden stortend water rondom u  is indrukwekkend. Neem vandaag zeker uw fotocamera mee.

Fužine en naar Lovran
Op weg naar het westen en naar zee maken we een stop in Fužine, een bergdorp gelegen op 700 meter. In een ver verleden werd hier ijzererts gedolven maar de mijnen zijn al lang gesloten. Rondom de plaats zijn diverse meren waarvan het meer van Bajer de grootste is. Het is een heerlijke plek om te pauzeren met een aangenaam bergklimaat en natuurlijke schoonheid. In de loop van de middag komen we aan in de badplaats Lovran waar we twee nachten verblijven.

Boottocht naar Opatija en Mošćenička Draga
We maken een boottocht langs de kust naar de chique badplaats Opatija, ooit een vakantiebestemming van de elite van het Oostenrijk-Hongaarse rijk. Prachtige Belle Epoque villa’s herinneren aan die tijd.  Bij aankomst maken we een wandeling door de stad en over de wandelpromenade. Vanuit Opatija rijden we ’s middags een stukje zuidwaarts over het schiereiland Istrië naar Mošćenička Draga. Langs zee loopt de Lungomare met gezellige restaurantjes en cafés. Na wat geslenterd te hebben door het historische centrum en over de boulevard gaan we terug naar Lovran.

Botanische tuin, Ljubljana en rundvee
Vanmorgen vertrekken we naar Sežana waar we de botanische tuin naast de Villa Mirasso bezoeken. Een lokale gids leidt ons rond door de tuinen en vertelt over de bijzondere bomen en planten. Ook brengt de gids u in de plantenkas uit 1890. Dan naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Om u alle vrijheid in het relatief kleine centrum te geven is de lunch vandaag niet inbegrepen.  De reisleiding zal u goede tips geven voor de lunch. Ljubljana heeft een autovrij centrum en u heeft alle tijd het centrum te verkennen. Neem vooral een kijkje bij de Tromostovje, een drievoudige brug van de architect Joze Plečnik. Veel van de bezienswaardigheden van Ljubljana zijn van zijn hand. Net voor Bled bezoeken we de rundveehouderij Povsin. Hoofdzakelijk rundvee maar ook varkens, geiten en kippen worden er gehouden. Hier ervaart u het echte boerenleven van Slovenië. Dan rijden we verder noordwaarts voor de overnachting in Kranjska Gora.

Historische vliegtuigen en Formule 1-raceauto’s
Terug in Oostenrijk bezoeken we bij de luchthaven van Salzburg Hangar-7. Een bijzonder gebouw in een koepelvorm van glas en staal. Binnen zien we de historische vliegtuigen vloot van de Flying Bulls, Formule 1-auto’s en motorfietsen. U kunt heerlijk ronddwalen door het bijzondere gebouw en de collectie bekijken. Het diner en de overnachting is in de omgeving van Nürnberg.

Naar huis
Voor de laatste keer gaan de koffers de bus in en rijden we terug naar Nederland. In het begin van de avond keert u huiswaarts na een afwisselende en mooie reis.

Inbegrepen

• Reis per Comfort Class touringcar
• 2 persoonskamer met bad of douche en toilet
Volpension m.u.v. lunch dag 6 en 10
• Warme afscheidslunch op de laatste dag
• Alle excursies zoals in het programma beschreven
• Inclusief entreegelden
• Plaatselijke gids 
• Fooi voor de plaatselijke gids
Eigen reisleiding van Agro Reizen

Prijzen & Vertrekdatum

Vertrekdatum : dinsdag 10 september 2024

1945,-

Bovengenoemde prijzen zijn prijzen per persoon exclusief reserveringskosten en calamiteitenfonds en eventuele kortingen.

Deze reis verblijft u in comfortabele *** en **** hotels.

3 nachten in                      *** Hotel Tabor in Maribor
3 nachten in                      *** Rural farm Srakovčić in Ribnik *
3 nachten in                      **** Hotel Excelsior in Lovran **
1 nacht in                          **** Hotel Kompas (of gelijkwaardig)

* Rural farm Srakovčić in Ribnik beschikt over een buitenzwembad
**Hotel Excelsior in Lovran beschikt over een binnen- en buitenzwembad.
Tijdens de heen- en terugreis wordt gelogeerd in goede middenklasse hotels in Duitsland.

Uw  kamers beschikken altijd  over een bad of douche en toilet en zijn per lift bereikbaar. .

Niet inbegrepen

• 1 Persoonskamer
• Lunch dag 6 en 10
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Reis- en annuleringsverzekering
• ANVR boekingskosten € 25 per factuur
• Bijdrage calamiteitenfonds €2,50 per factuur
• SGR Consumentenbijdrage € 5 per persoon

Extra te reserveren

• 1 persoonskamer toeslag € 450,-

Opstapplaatsen

Apeldoorn
Ablasserdam 
Nuland
Asten

De definitieve opstaptijden ontvangt u bij de reisbescheiden. De opstapplaatsen zijn onder voorbehoud van voldoende deelnemers.

Bijzonderheden

Geldig paspoort of ID kaart (geldig nog 3 maanen na het einde van de reis)

Minimum deelname

Voor deze vakantie geldt een minimum aantal deelnemers van 24 personen. Uiterlijke annuleringstermijn busreizen : 15 dagen voor vertrek.

TOP