FORGOT YOUR DETAILS?

7 dagenTsjechië Praag en Zuid-BohemenReisleiding: Jelle van de Ham

Voor liefhebbers van landbouw, natuur én cultuur is deze reis de ideale combinatie. Als eerste staat er een uitgebreid bezoek aan Praag op het programma. Maak kennis met de 'Gouden stad' in alle pracht en praal. Het oude centrum is grotendeels autovrij en dat maakt het wandelen door de stad tot een genot. De rivier de Moldau loopt dwars door de stad met aan beide zijden vele bezienswaardigheden zoals de Praagse burcht, het Gouden straatje en het Oudestadsplein met de Týnkerk. In Kladrupy kunt u de grijswitte Kladruber paarden bewonderen en in het Openluchtmuseum van Prerov gaat u terug in de tijd. Vanuit Praag gaat de route naar Zuid-Bohemen waar we genieten van het waterrijke en heuvelachtige landschap met gemoedelijke dorpjes, mysterieuze burchten en sprookjesachtige kastelen. Om de reis compleet te maken wacht een bezoek aan Český Krumlov, een stad welke de rijkdom van Zuid-Bohemen laat zien. Op het platteland maken we kennis met agrarische activiteiten zo typisch voor Tsjechië zoals een landbouw coöperatie, een viskwekerij en bosbouw.

Het reisprogramma

Na kennismaking met uw medereizigers vertrekken we oostwaarts. Via Magdeburg en Dresden bereiken we in het begin van de avond Praag waar we drie nachten verblijven.

Na het ontbijt stappen we op de tram en ontmoeten we de plaatselijke gids voor een uitgebreid bezoek te voet aan het historische centrum van Praag. Deze laat u alle pracht en praal van deze stad  zien met onder meer het Strahov klooster, de Karelsbrug en de Hradcany met de kathedraal en het oude koningspaleis. Na een stop voor een kopje koffie gaan we naar de Stare Mesto (de oude stad) met de astronomische klok, de joodse wijk en de Týnkerk. Deze kerk ligt op het Oudestadsplein en is met de twee markante torens van 80 meter hoog van verre al te zien.  Het maken van bier zit de Tsjechen in het bloed en vanmiddag bezoeken we de Staropramen brouwerij. Al sinds 1871 van de vorige eeuw wordt hier bier gebrouwen. We krijgen een rondleiding met uitleg. Vervolgens keren we terug naar ons hotel voor het welverdiende diner.

We verlaten Praag voor even en bezoeken de stoeterij van de Kladruber paarden bij het stadje Kladruby nad Labem. De oorsprong van deze grijswitte paarden gaat terug tot de 16e eeuw. Keizer Maximiliaan II legde de basis van de fokkerij en keizer Rudolf II breidde het verder uit. De paarden staan vooral bekend als krachtige menpaarden en menig Europees koningshuis heeft Kladruber paarden voor de koets lopen.  De bereden politie van Praag rijdt ook op deze kenmerkende paarden.  De door UNESCO beschermde stoeterij is ondergebracht in historische gebouwen met rondom vele hectares grasland. Na de bezichtiging gaan we naar het nabijgelegen Prerov en bezoeken daar het Openluchtmuseum. Ruim 30 Boheemse gebouwen zijn hier samengebracht met onder een herenhuis, meerdere boerderijen, schuren en stallen. Oude tijden herleven.

We vertrekken uit Praag en gaan naar Zuid-Bohemen. In het gebied rondom Třeboň liggen ruim zesduizend meren en visvijvers. De vele meren zijn verbonden door de rivier de Luznice. Van oudsher staat Karper in dit deel van Oost-Europa op het menu met kerstmis en de Třeboň-karper is een vis waar alle Tsjechen trots op zijn. In deze sector werken honderden mensen. De visteelt is voor deze omgeving van groot economisch belang. Het gaat hier niet alleen om meerdere soorten karpers maar ook onder meer worden er palingen, snoeken en baarzen gekweekt. Vervolgens brengen we een bezoek aan een melkveehouderij met de typische Tsjechische bedrijfsvorm, een collectief met 150 eigenaren. De boerderij heeft vijf locaties en 50 medewerkers. Aan het einde van de middag bereiken we ons hotel in Hluboka voor een verblijf van twee nachten.

Middenin het natuurgebied van het Boheemse Woud ligt bij Lipno het boomtoppenpad. Eerst met de kabelbaan naar boven en dan vanaf 900 meter hoogte rustig wandelen over het oplopend pad naar de top van de houten uitzichttoren.  Eenmaal boven is het genieten van prachtige vergezichten, bij helder weer zijn zelfs de Alpen in Oostenrijk te zien. ’s Middags gaan we naar de omgeving van Rožmberk nad Vltavou voor een bezoek aan Agroworld, een firma met 8.000 hectare aan bos, weides en graslanden. Bosbouw en jacht zijn hier de belangrijkste activiteiten. Runderen lopen het hele jaar op de weidegronden, het hooi wordt gebruikt als veevoer. In het woud lopen bizons vrij rond, bijzonder om te zien. ’s Avonds komt een gastspreker van de landbouwuniversiteit van České Budějovice vertellen over de vele aspecten van de landbouw tijdens het communisme en het heden.

De koffers gaan in de bus en we gaan naar Český Krumlov. Het heeft een prachtig historisch centrum met een imposant kasteelcomplex. Na de Hradcany in Praag is het de grootste van Tsjechië. We krijgen een rondleiding in het kasteel en het eerste deel van de middag kunt u op eigen gelegenheid heerlijk ronddwalen door de oude straatjes. In de loop van de middag beginnen we aan de terugreis. De overnachting is in het zuiden van Duitsland.

Onderbroken door diverse stops  komen we in het begin van de avond aan in Nederland. Eenmaal thuis kunt u met plezier terugkijken op een afwisselende reis.

Inbegrepen

• Reis per Comfort Class touringcar
• Overnachting op heen- en terugreis
• 2 persoonskamer met bad of douche en toilet
Volpension
• Warme afscheidslunch op de laatste dag
• Alle excursies zoals in het programma beschreven
• Inclusief entreegelden
• Plaatselijke gids in Praag
• Fooi voor de plaatselijke gids
Eigen reisleiding van Agro Reizen

Prijzen & Vertrekdatum

Vertrekdatum : maandag 16 september 2024

1495,-

Bovengenoemde prijzen zijn prijzen per persoon exclusief reserveringskosten en calamiteitenfonds en eventuele kortingen.


Tijdens deze reis verblijft u:

Drie nachten in ****Hotel Expo in Praag
Twee nachten in ****Hotel Steki in Hluboka
Op de terugreis is er een overnachting in een goed middenklasse hotel.

De kamers beschikken altijd over bad of douche en toilet en zijn bereikbaar per lift. In de hotels zijn Wifi, restaurant en bar aanwezig.

Niet inbegrepen

• 1 Persoonskamer
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Reis- en annuleringsverzekering
• ANVR boekingskosten € 25 per factuur
• Bijdrage calamiteitenfonds €2,50 per factuur
• SGR Consumentenbijdrage € 5 per persoon

Extra te reserveren

• 1 persoonskamer toeslag € 260,-

Opstapplaatsen

Utrecht: Transferium Westraven, Griffioenlaan 1 bis - 3526 LA
Alblasserdam: SnelleVliet Touringcars, van Hennaertweg 4 - 2952 CA
Deurningen: 
Hotel Frans op de Bult, Hengelosestraat 6 - 7561 RT

De definitieve opstaptijden ontvangt u bij de reisbescheiden. De opstapplaatsen zijn onder voorbehoud van voldoende deelnemers.

Bijzonderheden

Geldig paspoort of ID kaart (geldig gedurende de gehele reis)

Minimum deelname

Voor deze vakantie geldt een minimum aantal deelnemers van 25 personen. Uiterlijke annuleringstermijn : 22 dagen voor vertrek.

TOP
Agrarisch Toeristische Reizen Wereldwijd   Telefoon: 026 3512087  - E-mailinfo@agroreizen.nl
This is default text for notification bar